SÜTILANDIA

Tökéletes receptek összefoglalása.

Mandulás-narancsos fonott kalács

Elkészítési idő: 50-60 perc

Nehézség: nehéz

Hozzávalók:

1 nagy vagy 2 normál kalács tésztája

2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg cukor
50 dkg finomliszt
1 kiskanál só
15 dkg puha Rama
1 csomag dr. Oetker Vanillincukor
1 kis citrom reszelt héja
1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez

Narancshéjkocka

1 dl víz (vagy a narancsok leve)
25 dkg cukor
2 darab narancs

Töltelék

2 dl víz
18 dkg cukor
40 dkg pörkölt, darált mandula
1 csomag dr. Oetker Vanillincukor
4 evőkanál zsemlemorzsa vagy darált háztartási keksz
5 dkg Rama

Elkészítés:

 

A tejet meglangyosítjuk, de ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőgombákat, és nem kel meg a tészta. A tejben elkeverjük az élesztőt, egy-egy evőkanál cukrot és lisztet, majd langyos helyre tesszük. A lisztet egy tálba szitáljuk (közben laza szerkezetű és szobahőmérsékletű lesz, ez az élesztő miatt fontos), hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a puha Ramat, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat. Összemorzsoljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a tojássárgáját, majd egynemű tésztává dolgozzuk. Ha a kezünkhöz ragad a tészta, egy kis lisztet még adhatunk hozzá. Lisztezett deszkán kis gömböt formálunk belőle, majd langyos helyen 20-25 perc alatt duplájára kelesztjük.

 

2.A narancshéjkockák elkészítéséhez felforraljuk a vizet (vagy narancslevet) a cukorral, takarék lángon 6-8 percig főzzük benne a narancsok kockára vágott héját, majd másnapig benne hagyjuk, hogy a cukrot magába szívja. Leszűrjük, majd használhatjuk.

 

3.A töltelékhez a vizet a cukorral és a leszűrt narancshéjkockákkal felforraljuk, a többi hozzávalót összekeverjük, majd a szirupba forgatjuk. A tűzről levéve hagyjuk kihűlni.

 

4.A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastag, 30x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, 3 csíkra vágjuk. A tölteléket 3 részre osztjuk, és 30 cm-es rudakká formázzuk, majd a tésztacsíkokra helyezzük, szorosan feltekerjük. A hengerek egyik végét összecsippentjük, a szálakat összefonjuk, majd a kalács tetejét a felvert tojással megkenjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. (Ha kisebb a tepsink, két kisebb kalácsot készítünk.) A kalácsot megszurkáljuk, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben, majd 10-15 perc alatt langyos helyen ismét megkelesztjük. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.
Mandulás-narancsos fonott kalács

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 2
Havi: 1
Össz.: 3 086

Látogatottság növelés
Oldal: Mandulás-narancsos fonott kalács
SÜTILANDIA - © 2008 - 2024 - sutilandia.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »