Marcipános, aszalt meggyes bejgli
Elkészítési idő: 50-60 perc
Nehézség: nehéz
Hozzávalók:
3 rúd tésztája
1,5 dl tej
1 dkg élesztő
5 dkg porcukor
1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
50 dkg liszt
1 dkg só
20 dkg hideg Rama
Töltelék
60 dkg marcipán, lereszelve
5 evőkanál rum vagy meggylikőr (sütéskor az alkohol távozik, így gyerekek is ehetik majd)
10 dkg Rama
5 dkg darált keksz
kb. 25 dkg aszalt meggy
Elkészítés:
A hideg tejben elkeverjük az élesztőt és a cukrot, végül a tojássárgáját is. A lisztet a sóval és a hideg Ramaval egy tálban elmorzsoljuk, majd az élesztős résszel összedolgozva tésztává gyúrjuk. Ha szép sima a tésztánk, fóliába csomagolva 20-30 percet a hűtőben pihentetjük.
2.A töltelékhez a marcipánt lereszeljük, hozzákeverjük a rumot, majd a puha Ramaval és a darált kekszet. Ettől még nem lesz krémes, de könnyebben ki lehet nyújtani vagy nyomkodni. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyik részből kb. 25x20 cm-es téglalapot nyújtunk . A töltelék harmadát porcukros deszkán szintén 25x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. A tésztára helyezzük a marcipános lapot, és megszórjuk apróra vágott aszalt meggyel. Egy rúdhoz kb. 8 dkg jut. Szorosan feltekerjük. Ha lágyabb lett a töltelék, és nem nyújtható, a kezünkkel kell a tésztára nyomkodni úgy, hogy körben 1 cm-es tésztaperemet hagyunk. Így járunk el a többi tekerccsel is. Egy tojást kettéválasztunk, először a sárgájával kenjük meg a bejgli tetejét, majd a hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon. Ezután lekenhetjük a fehérjével. Ha az is megszáradt, megszurkáljuk a tetejét és az oldalát hústűvel, lehetőleg mélyen, hogy a gőz távozhasson sütés közben. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Oldal: Marcipános, aszalt meggyes bejgli
SÜTILANDIA - © 2008 - 2024 - sutilandia.hupont.hu
A HuPont.hu ingyen adja a tárhelyet, és minden szolgáltatása a jövőben is ingyen ...
ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat